Przejdź do treści
head4
Przejdź do stopki
Przejdź do Menu

Wydarzenia

Przejdź do Menu Techniczne

Menu

Małopolski Konkurs Kucharsko- Cukierniczy w Krakowie

Treść

Sukces Zespołu Szkół Nr 5 – Sp. W Nowym Sączu

na Małopolskim Konkursie Kucharsko – Cukierniczym w Krakowie

 

            Jak co roku nasza szkoła wzięła udział w Małopolskim Konkursie Kucharsko – Cukierniczym
o Puchar Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości, który organizowany jest przez Zespół Szkół Specjalnych Nr 14 w Krakowie.

                 Konkurs odbył się w dniach 22 - 23 marca i była to już XVI edycja, która okazała się dla naszego zespołu wyjątkowa, gdyż udało nam się stanąć na najwyższym i najniższym miejscu podium. Zadecydowała o tym komisja, w skład której wchodzili przedstawiciele Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników. Wysiłki uczniów oceniane były pod kątem organizacji pracy, właściwego procesu technologicznego, jakości
i estetyki wykonywanych potraw, wyrobów cukierniczych oraz przestrzegania przepisów bhp. Oceniana również była prezentacja wykonanego wyrobu oraz dekoracja stołu dostosowana do tegorocznej tematyki konkursu czyli: "Produkty regionalne inspiracją współczesnego stołu". Nasi uczniowie rywalizowali w dwóch konkurencjach: kucharz oraz cukiernik.

            Kucharzy reprezentowali uczniowie klasy I: Karolina Joniec i Piotr Zelek przygotowani przez nauczyciela przedmiotów zawodowych panią Joannę Śmigowską. Drużyna kucharzy zaprezentowała wyroby „ Regionalna Kombinacja” i „Małopolski Przysmak”, jednogłośnie wygrali rywalizację  z 9 innymi drużynami m.in. z Krakowa i Tarnowa, ale także z Węgier, Czech i Słowacji. Co więcej nasza uczennica została zauważona przez członków jury i ma szansę na zdobycie stażu.

            Przedstawicielami cukierników byli uczniowie klasy II: Anna Polakiewicz i Marek Joniec przygotowani przez  nauczyciela przedmiotów zawodowych panią Ewelinę Czech. Cukiernicy zaprezentowali tort "Jabłko Sądecczyzny" i wyrób ciastkarski "Malinowy raj". Wykorzystali produkty regionalne z terenu Małopolski: maliny, jabłka, śliwki i miód. Uczniowie pracowali z ogromnym zaangażowaniem.

            Ponadto nasza szkoła została wyróżniona przez Krakowskie Bractwo Kurkowe, które ufundowało dla Zespołu Szkół Nr 5 – Sp. dwa tablety.

 

 

 

 

121846