XV Małopolski Konkurs Kucharsko- Cukierniczy w Krakowie
Treść
W dniach 12-13 maja 2016 roku przedstawiciele Zespołu Szkół nr 5 Specjalnych uczestniczyli w XV Małopolskim Konkursie Kucharsko- Cukierniczym uczniów szkół zawodowych specjalnych w Krakowie. W tym roku konkurs odbywał się pod hasłem „Zdrowo, na słodko i wytrawnie, symetrycznie i asymetrycznie”. Patronat honorowy nad konkursem o Puchar Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości objęli Prezydent Miasta Krakowa, Marszałek Województwa Małopolskiego, Małopolski Kurator Oświaty oraz Zarząd Dzielnicy XVIII. Zmagania uczestników odbywały się przy współpracy Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników.
Celem konkursu była integracja uczniów szkół zawodowych specjalnych z Małopolski i z zagranicy, kształtowanie umiejętności zawodowych oraz wdrażanie młodzieży do doskonalenia i wykorzystania umiejętności zawodowych, komunikacji społecznej, pokonywania barier w celu aktywnego funkcjonowania na rynku pracy.
W konkursie cukierniczym wzięli udział Karolina Joniec i Kamil Nowak z klasy IIIA. Uczniowie przygotowali korzenne ciasto bankietowe z jagodową panna cottą oraz tort owsiany szpinakowo- marchewkowy. W zmaganiach kucharskich Angelika Kalemba z klasy IA oraz Władysław Bobak z klasy IIIB wykonali zupę z czerwonej soczewicy ze zdrowymi dodatkami oraz gęsinę z puree z selera, karmelizowanym burakiem i glazurowaną marchewką. W obu dyscyplinach nasi uczniowie zdobyli zaszczytne III miejsca.