XVIII Małopolski Konkurs Kucharsko- Cukierniczy w Krakowie
Treść
W dniach 27 i 28 marca 2019 roku uczniowie Zespołu Szkół nr 5 Specjalnych brali udział w XVIII Małopolskim Konkursie Kucharsko – Cukierniczym. Konkurs odbywał się w Zespole Szkół Specjalnych Nr 14 w Krakowie.
Tegorocznym tematem konkursu był ,, Jestem artystą. Od pasji do profesji”. Celem konkursu była integracja uczniów szkół branżowych specjalnych z Małopolski i zagranicy.
W tym roku w konkursie brało udział 7 grup cukierniczych i 10 kucharskich z Małopolski oraz Słowacji, Węgier i Czech.
Paulina Potępa i Kamil Nowak otrzymali wyróżnienie w konkursie cukierniczym w kategorii „Ciekawa aranżacja stołu”. Praca konkursowa, w skład której wchodził „Tort jogurtowo pomarańczowy” oraz „Serniczki pomarańczowe” wzbudziły duże zainteresowanie. Uczniów do konkursu przygotował pan Waldemar Piskor.
Reprezentacja kucharzy w składzie Karolina Joniec oraz Marek Joniec została wyróżniona nagrodą ”Publiczności”. Uczniowie przygotowali polędwiczki z indyka z nutą pomarańczy, buraczki pieczone z rukolą, granatem i serem kozim oraz zupę krem pomarańczowo – marchewkową z imbirem i kolędrą. Zespół kucharzy pracował pod kierunkiem pani Jolanty Waśko.
Uczestników konkursu oceniało profesjonalne jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej oraz przedstawiciele krakowskich restauracji i cukierni m.in. Anna Korfel, Andrzej Kowalik, Kazimierz Gucwa, Zbigniew Kurleto, Mieczysław Czytajło.
Patronat honorowy nad konkursem objęli: Wojewoda Małopolski, Marszałek Województwa Małopolskiego, Prezydent Miasta Krakowa i Małopolski Kurator Oświaty.
Puchary dla zwycięskich drużyn ufundowały: Małopolska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.