Szkolna spiżarnia
Treść
Nasza Szkoła przystąpiła do ogólnopolskiego projektu „Szkolna Spiżarnia” na platformie e-Twinning. Projekt skierowany jest do uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy.
Jego głównym celem jest współpraca uczniów w zakresie praktycznego działania, przygotowywania jesiennych przetworów z warzyw i owoców. Projekt trwa od 27.09. do 29.10.2021r.
W ramach tej współpracy powstanie wspólna książka kucharska z przepisami, którą skonstruują uczniowie wszystkich szkół. Wspólnie opracują przepisy, wykonają zdjęcia i plany aktywności do wykonania konkretnych przetworów.Każda ze szkół zorganizuje u siebie szkolną spiżarnię, do współpracy przy jej tworzeniu zaangażuje innych uczniów.
Z naszej Szkoły w Projekcie uczestniczą klasy I PPB pod kierunkiem p. Violetty Urody, II PpA pod kierunkiem p. Anety Kopacz oraz klasa III PpA pod kierunkiem p. Grażyny Pierzchały.
Realizację Projektu uczniowie rozpoczęli od przedstawienia siebie oraz poznania jesiennych warzyw i owoców, aby w końcu przystąpić do wykonania przetworów.Wspólnie z nauczycielami przygotowali:
- konfiturę z jabłek,
- paprykę marynowaną,
- sałatkę z cukinii, marchewki, cebuli i papryki.
Obecnie opracowują przepis do książki kucharskiej i na bieżąco przygotowują przetwory do „szkolnej spiżarni”. Relację z realizacji projektu można obejrzeć na blogu :
https://szkolnaspizarnia.blogspot.com/
Zapraszamy!