Warsztaty kulinarne "Cynamonowe ślimaczki"
Treść
Dziś w pracowni gastronomicznej od samego rana unosił się bajeczny aromat cynamonu. Nasi kucharze i cukiernicy udowodnili, że ciasto razowe z mąki orkiszowej z dodatkiem mleka owsianego oraz ksylitolu zamiast cukru to pyszna alternatywa dla tradycyjnych, białych wyrobów drożdżowych.
Powyższe działanie zostało zrealizowane w ramach projektu Stowarzyszenia Virtus „Jesteśmy różni, lecz równie ważni”. Jednym z założeń projektu jest zdobycie przez uczestników wiedzy i doskonalenie umiejętności komponowania i wykonywania zdrowych potraw i deserów. Na dzisiejszych warsztatach uczniowie przekonali się, że zdrowe zamienniki białej mąki, mleka i cukru potrafią doskonale smakować i kusić pysznym cynamonowym aromatem równie mocno, jak tradycyjne wyroby.
Warsztaty przygotowali cukiernicy z klasy 1a oraz kucharze z 3a pod kierunkiem nauczycieli zawodu:
p. Beaty, p. Anety, p. Jolanty, p. Joanny oraz p. Waldemara.