Innowacja pedagogiczna "Kulinarny kalendarz świąt nietypowych"
Treść
Działanie innowacyjne skierowane jest do uczniów klasy III A i III B Szkoły Branżowej.
Na zajęciach realizujących opisywanie działania innowacyjne będziemy poznawać podstawowe techniki sporządzania potraw i deserów powiązanych tematycznie z kalendarzem świąt nietypowych. Każde kulinarne święto będzie wymagało dokładnego zaznajomienia się z jego tradycją, założeniami. Wspólnie z uczniami wybierane będą potrawy i desery, którymi uczcimy wybrane święto kulinarne i zaprezentujemy je w formie filmu, animacji Shortcut, prezentacji multimedialnej, plakatu itp.
Konsumpcja przygotowanych przez uczestników potraw będzie doskonałą okazją do spożywania ich w dobrej atmosferze: odpowiedniego ich podania, nakrycia do stołu i kulturalnego spożycia przygotowanych posiłków, poznawania zasad dobrych obyczajów, utrwalanie nawyku kulturalnego zachowania się przy stole.
Zajęcia praktyczne są bardzo lubiane przez naszych uczniów, którzy aktywnie i z zaangażowaniem pracują, podpatrują, naśladują i zadają pytania. Poprzez wspólne spotkania integrują się, uczą umiejętności pracy w grupie i osiągają sukcesy kulinarne. Zajęcia te mają ogromne znaczenie w życiu i rozwoju naszych uczniów. Dzięki zdobytej wiedzy będą mogli pełniej wykorzystywać swoje doświadczenia i umiejętności w domu rodzinnym, jak również jako formę spędzania czasu wolnego.