Warsztaty gastronomiczne "Dynia na talerzu"
Treść
Celem warsztatów było zaznajomienie uczniów z dynią jako surowcem bogatym w wiele cennych składników odżywczych. Uczestnicy warsztatów poznali różne gatunki dyni oraz uczyli się umiejętnie wykorzystywać je do wielu potraw.
Uczniom zostały przybliżone receptury na różne potrawy i desery z tego surowca.
Z dyni została przygotowana i zaprezentowana przystawka, zupa i danie główne oraz deser i kawa.
RECEPTURY NA DANIA WYKONANE PODCZAS WARSZTATÓW
Muffiny dyniowe z jabłkami
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g purée z pieczonej dyni
60 ml mleka
150 g masła
170 g cukru
szczypta soli
skórka starta z 2 pomarańczy
2 łyżki cukru wanilinowego
2 jajka
2 jabłka
Piekarnik nagrzać do 190oC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, sól, skórkę z pomarańczy, cukier waniliowy. Wymieszać i odstawić. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka razem z purée z dyni. Dodać roztopione masło i mleko, wymieszać. Połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do papilotek, na wierzchu położyć pokrojone jabłka.
Korzenne ciasto dyniowe
2 szklanki startej na grubych oczkach dyni
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
szczypta soli
1 szklanka oleju
Dynię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Piec 40 minut w temperaturze 180oC.
Zupa dyniowa
dynia obrana i pokrojona w kostkę 1kg
marchew 2szt
pietruszka 2szt
ziemniaki 2szt
cebula 1szt
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżka
jogurt naturalny 1 mały
natka pietruszki 1szt
przyprawy: curry, sól, pieprz
Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i warzywa. Smażyć kilka minut. Dodać wodę i przyprawy, gotować do miękkości. Gdy warzywa zmiękną należy je przetrzeć za pomocą blendera.
Gorący krem nalewać na talerze, udekorować kleksem jogurtu i natką pietruszki. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Kawa dyniowa- Pumpkin spice latte (4 porcje)
500 ml mleka
4 łyżki puree z dyni
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki dyniowej przyprawy (cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki)
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml wrzątku
bita śmietana
Mleko, puree z dyni, cukier, przyprawę dyniową i wanilię umieścić w rondelku z grubym dnem. Postawić na ogniu i gotować do momentu, aż mleko zacznie się gotować- wtedy natychmiast zdjąć z ognia. Podczas gotowania mieszać trzepaczką, żeby puree dobrze się rozpuściło. Całą miksturę przelać przez sitko, aby usunąć ewentualne grudki z dyni.
Kawę zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę.
Do szklanek rozlać dyniowe mleko, następnie bardzo powoli, po ściance nalać kawę. Udekorować bitą śmietaną i posypać przyprawą dyniową.
Mus dyniowy do naleśników
pieczona dynia 1kg
jabłka 2szt
cynamon do smaku
cukier do smaku
sok i skórka otarta z 2 cytryn
Dynię obrać, pokroić na mniejsze części i upiec w piekarniku do miękkości. Lekko przestudzoną dynię zmiksować i poddusić z tartym jabłkiem, dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Doprawić do smaku.
Tarta dyniowa z kurczakiem i warzywami
Ciasto:
mąka 250g
masło 80g
puree z dyni 3 łyżki
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
Składniki na nadzienie:
pierś z kurczaka 3szt
cebula 2 duże sztuki
czosnek 1 ząbek
marchew 1szt
pietruszka 1szt
seler ¼ szt
dynia 200g
jogurt naturalny 1szkl
jaja 2szt
szczypior z cebuli dymki
olej
przyprawy: sól, pieprz, zioła zamiast soli, szczypta curry i czosnku
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce około 40 minut. Cebulę pokroić w piórka, zezłocić na oleju. Dodać piersi pokrojone w kostkę, przesmażyć około 5 minut. Na patelnię wrzucić tarte warzywa i szczypior, nadzienie doprawić. Z jogurtu, tartej na grubych oczkach dyni i jaj sporządzić sos, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem i podpiec około 10 minut w 200oC. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i sos. Piec 30 minut w temperaturze 180oC.
Racuszki z dyni
500 g dyni
2 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej (lub więcej)
2 łyżki śmietany
3 jajka
szczypta soli
Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki. Miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ze śmietaną, dynią, przesianą mąką, solą i ubitą pianą z białek. Tłuszcz rozgrzać, nakładać łyżką niewielkie racuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone posypać cukrem pudrem.