Mistrzowskie Drugie Śniadanie
Treść
W naszej szkole realizowany jest projekt Stowarzyszenia Virtus „Jesteśmy różni, lecz równie ważni”. Jednym z założeń projektu jest zdobycie przez uczestników wiedzy i doskonalenie umiejętności komponowania i wykonywania zdrowych potraw i deserów.
W dniu 25 października na terenie naszej szkoły odbyły się warsztaty zdrowego żywienia. Hasłem przewodnim warsztatów było „Mistrzowskie drugie śniadanie”. Uczniowie szkoły branżowej kształcący się na kierunku kucharz i cukiernik wspólnie z nauczycielami zawodu przygotowali zdrowe śniadanie dla wszystkich uczniów szkoły.
Menu:
sałatka jarzynowa
sałatka porowa
rolada szpinakowa z łososiem
koreczki z gruszki i sera pleśniowego z miodem
sałatka caprese
deska serów
deska wędlin z żurawiną i sosem miodowo-musztardowym
kanapeczki z pastą serową, jajeczną, rybną i buraczaną
pancakes z owocami
owsianka z owocami
kajzerki zapiekane z serem i szynką
zdrowe napoje
W trakcie warsztatów młodzież uczyła się w jaki sposób komponować zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Wiele radości sprawiło wszystkim wspólne przygotowanie dań i ich dekoracja. Zdrowe potrawy zostały wyeksponowane na stole bankietowym.
Organizatorzy: Beata Mos, Waldemar Piskor, Aneta Przanowska, Dorota Nosal, Joanna Śmigowska.
Zapraszamy do obejrzenia filmiku prezentującego mistrzowskie zmagania młodzieży z tematem śniadań (proszę kliknąć w zdjęcie).