Warsztaty kulinarne "Burak, dynia, szpinak i marchew na słodko"
Treść
W naszej szkole realizowany jest projekt Stowarzyszenia Virtus „Jesteśmy różni, lecz równie ważni”. Jednym z założeń projektu jest zdobycie przez uczestników wiedzy i doskonalenie umiejętności komponowania i wykonywania zdrowych potraw i deserów.
W dniu 8 listopada na terenie naszej szkoły odbyły się warsztaty zdrowego żywienia pod hasłem „Burak, dynia, szpinak i marchew na słodko”. Uczniowie szkoły branżowej kształcący się na kierunku kucharz i cukiernik wspólnie z nauczycielami zawodu przygotowali zdrowe wypieki z wykorzystaniem warzyw.
Menu:
Szpinakowy „Leśny mech”
Czekoladowe ciasto buraczane
Dyniowe ciasto z orzechami
Muffiny marchewkowe z kremem
W trakcie warsztatów młodzież uczyła się w jaki sposób komponować nieco zdrowsze wypieki
z wykorzystaniem warzyw, ksylitolu, mąki razowej i orkiszowej.
Organizatorzy: Beata Mos, Waldemar Piskor, Aneta Przanowska, Jolanta Waśko, Joanna Śmigowska.